Kaspar
Kasper
Riikka
Johan
Helmi
Katri
Penny
Matias
Emmie
Alina
Atte
Hanna
Vihtori
Jalmari

Perhealbumi

Perhealbumi on valokuvakirja suomalaisista perheistä.


Kuvasarjassa eronneiden vanhempien lapset ovat koonneet kuvaan koko oman perheensä. Päätäntävalta kuvan henkilöistä ja muodosta on lapsella. Hänellä, jolla sitä perheen erotilanteessa on ollut vähiten.

Perhekuvissa on ihmisiä, jotka eivät tunne toisiaan. Ihmisiä, jotka eivät puhu toisilleen. Ja ihmisiä, jotka rakastavat toisiaan. On puuttuvia isiä ja sisaruksia, joiden perheet ovat keskenään erilaisia. Kaipuuta ydinperheeseen ja onnellisia uusperheitä. Mutta voiko perheensä valita?

Kirja sai alkunsa, kun Kekkonen 34-vuotiaana selasi valokuvia omista häistään. Joukossa oli kuva, jossa hän poseerasi lapsuudenperheensä kanssa. Se oli erilainen kuin aiemmat perhepotretit. Siinä olivat kaikki hänen perheensä jäsenet: isä, äiti, sisko ja äitipuoli.
Susannan vanhemmat erosivat, kun hän oli kolmevuotias. 31 vuoteen he eivät olleet kuuluneet samaan perheeseen eivätkä siksi olleet yhdessä kuvissakaan.

Toimittaja Anna-Sofia Berner on haastatellut kuvien päähenkilöitä, ja näiden kertomukset kulkevat kirjassa perhekuvien pareina. Perhealbumi tekee näkyväksi sen, että vanhempien eron vaikutus ulottuu lasten aikuisuuteen asti. Kirjan ”lapset” ovat 5-48-vuotiaita.

Tilastojen mukaan Suomessa noin kymmenen prosenttia perheistä on uusperheitä. Luku ei kerro kaikkea. Aikuiset lapset lakkaavat virallisesti kuulumasta uusperheeseen. Eikä uusperheeksi lasketa kuin toinen lapsen mahdollisista perheistä. Se, jossa hän virallisesti asuu.

Perhealbumi muistuttaa, ettei perhe aina mahdu yhteen kotiin. 

Vihtori